torsdag 15 november 2012

Tankar om medlemskap

Idag började vi våra planeringsdagar på jobbet. Det är så fullt med kloka diskussioner, idéer hur vi ska bli bättre, funderingar på vilka mål vi behöver sätta upp, att vi måste prioritera. Vi är för få att lyckas med allt på den "lilla" styrelse vi är. Men en del i vårt arbete är att attrahera fler medlemmar och få fler intresserade av att vilja vara med och påverka, och förbättra villkoren för medlemmarna. :-)

Hoppas att man kan se att Vårdförbundet inte enbart är ett ställe man vänder sig till när det uppstått problem, utan att man vill arbeta med att förbättra för våra yrkesgrupper, alla dagar, året runt. Vårdförbundet är en ideell förening med ett antal anställda och ett antal förtroendevalda som fått tjänstledigt från sitt ordinarie arbete för att arbeta fackligt, med att svara på frågor, arrangera möten, samverka med arbetsgivaren, stötta medlemmar i rehabfrågor, ge råd i arbetsrättsliga frågor, göra enkäter och undersökningar, sprida budskapet om vad kollektivavtal innebär mm mm.

Ibland kan det kännas som man har orimliga förväntningar på sin yrkesorganisation. Vad vi kan göra och vad vi har rätt att göra. Att man helst skulle vilja ha en styrelseledamot med sig i sitt dagliga arbete. Och jag kan förstå att det blir ett uttryck för att man känner att man saknar kunskap. Men om man är medlem i ornitologiska föreningen så förväntar man sig inte att organisationen fixar fram fåglar som man kan ta kort på, utan att organisationen arbetar för att förutsättningarna för att kunna se/attrahera fåglar är bra (som en medlem sa).

Så verkar Vårdförbundet också. Organisationen arbetar för att det ska finnas förutsättningar att förhandla lön, att man ska ha rätt att påverka sin arbetsplats, att arbetsmiljön finns med på dagordningen när omorganisationer görs, förse medlemmar med kunskaper och information mm mm.

Och det är faktiskt oerhört svårt att bevisa vem som sagt vad, om man inte skrivit papper på hur mycket lön som ska utgå. Självklart tror vi på vad medlemmen säger men bevisläget är oerhört tunt om man inte skrivit papper på vilken lön som ska utgå för utfört arbete. Och har man olika uppfattningar så betalar arbetsgivaren förstås den lön de upplever att de erbjudit/kommit överens om. Sen är ju valet mitt eget, om jag vill arbeta för en arbetsgivare som säger en lön vid ett löneförhandling och sen betalar ut en lön som är 1000 kr lägre. Förtroendekapitalet minskar ju markant!

Jag hoppas att man kan se att Vårdförbundet är en organisation som man känner att man kan verka genom, söka stöttning i och få POWER från att kunna påverka! Sin situation, alla medlemmars villkor. Medlemmen är styrkan i Vårdförbundet! :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar